Nederlandse economie doet het redelijk

Nederlandse economie doet het redelijk

Nederlandse economie doet het redelijk

Vergeleken met zeven andere westerse landen is Nederland een middenmoter als je kijkt naar economische groei per hoofd van de bevolking sinds 2002. Nederland heeft relatief goed gepresteerd in uitvoer, maar minder goed in consumptie.

Tussen 2002 en 2017 kende de Nederlandse economie roerige tijden. De Nederlandsche Bank (DNB) onderzocht hoe de Nederlandse economie deze periode heeft doorstaan vergeleken met zeven andere westerse landen: Duitsland, Frankrijk, Finland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Canada.
In termen van de reële ontwikkeling van het bruto binnenlands product (bbp) per capita in de periode 2002-2016 neemt Nederland, samen met het VK en Canada, een middenpositie in, volgens DNB. Door een scherp herstel na de kredietcrisis spant Duitsland de kroon, gevolgd door de VS. Finland en Denemarken blijven achter, en Frankrijk is de hekkensluiter. De invoering van de fysieke euro in 2002 lijkt overigens geen rol te hebben gespeeld; de ranglijst wordt aangevoerd door euroland Duitsland en afgesloten met euroland Frankrijk.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd