Nederlandse rechters aan zet in woekerpolisaffaire

Nederlandse rechters aan zet in woekerpolisaffaire

Het Europese Hof van Justitie vindt dat de nationale rechters moeten bepalen hoeveel en welke informatie financiële instellingen moeten geven bij het verstrekken van woekerpolissen.

De zaak draaide om een klacht van een Nederlander die stelde dat Nationale-Nederlanden (NN) hem te weinig informatie heeft gegeven bij het afsluiten van de verzekering Flexibel Verzekerd Beleggen, een zogeheten woekerpolis. NN benadrukte dat het zich altijd heeft gehouden aan de Europese regels voor levensverzekeringen, maar de klager meende dat er in Nederland ook zoiets is als goed fatsoen en zorgplicht. De Nederlandse rechter vroeg aan het Europees Hof van Justitie of die ongeschreven regels ook hier van toepassing zijn.

Het EU-hof stelt nu dat deze regels ook kunnen gelden. Met één kanttekening: dat de verzekeraar wel met een voldoende mate van voorspelbaarheid moet kunnen vaststellen welke aanvullende informatie hij dient te verstrekken. Het is nu aan een Nederlandse rechter om te bepalen of NN in dit geval meer had moeten doen.

De Consumentenbond reageert positief op de uitspraak die het Europese Hof in Luxemburg. Volgens de bond brengt de uitspraak extra compensatie voor gedupeerde klanten van verzekeraars een stuk dichterbij.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd