Nibud: leenstelsel leidt tot hogere schulden

Nibud: leenstelsel leidt tot hogere schulden

Budgetinstantie Nibud is bang dat studenten bij het afschaffen van het leenstelsel worden geconfronteerd met hoge schulden. “De norm lijkt te worden dat het normaal is om schulden te hebben in plaats van dat schulden moeten worden afgelost.”

Dat zei Anna van der Schors namens het Nibud tijdens een hoorzitting over het leenstelsel in de Tweede Kamer. In het leenstelsel, dat per 1 september 2015 moet ingaan, is een terugbetaaltermijn van 35 jaar gekoppeld. In een eerder voorstel lag deze termijn op 15 jaar.
“Dat brengt het gevaar met zich mee dat je over de hele looptijd veel meer geld kwijt bent dan in de eerder voorgestelde vijftien jaar”, aldus Van der Schors. Volgens haar wordt nu vooral gecommuniceerd dat de maandlasten laag zijn bij een langere looptijd, maar dat niks wordt gezegd over de hogere schuldenberg.

Van der Schors stelt voor om een lagere standaard te bepalen van bijvoorbeeld twintig jaar. Deze kan door de student indien nodig worden verlengd naar 35 jaar. “Het uitgangspunt moet zijn dat iedere student zo snel mogelijk van zijn schuld af is”, stelt ze.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd