Notarissen: schenking ook na 2015 te gebruiken

Notarissen: schenking ook na 2015 te gebruiken

Huizenkopers die hun verbouwing willen financieren met een belastingvrije schenking van een ton, hebben nog tot en met 2016 om hun huis te kopen. Dat stelt Netwerk Notarissen.

De verruimde vrijstelling geldt tot eind dit jaar. Maar het landelijke netwerk van notariskantoren heeft een manier gevonden waarop een huizenbezitter ook later van de schenking gebruik kan maken. De wet eist niet dat de ontvanger op het moment van de schenking al een huis heeft gekocht. “Er staat alleen in de wet dat de verbouwing van een eigen woning voor 1 januari 2017 moet zijn afgerond. Als de ontvangers van deze schenking dus in 2015 of 2016 een klushuis kopen, kunnen ze het geld in de verbouwing stoppen. Wel moet de schenking nog dit jaar worden gedaan.

Het ministerie van Financiën spreekt dit tegen. Volgens een woordvoerder staat in de wet dat de ontvanger wel degelijk in het bezit van een woning moet zijn op het moment van de schenking. Juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen benadrukt dat in de wet wordt verwezen naar een ministeriële regeling. Daarin staat dat de schenking voor verbouwing onder ontbindende voorwaarde is. Dat zou betekenen dat de ontvanger op 1 januari 2017 het eigen huis moet hebben verbouwd met de schenking. Dat is dan de voorwaarde waar hij of zij aan moet voldoen om vrijstelling te krijgen.

Volgens Netwerk Notarissen pakt de wet in de praktijk raar uit. Of iemand wel of geen belasting over een schenking hoeft te betalen, hangt namelijk af van hoe dat geld besteed wordt. Wie er een nieuwbouwwoning mee koopt, krijgt de vrijstelling niet meer. Voor de aanschaf van een bestaande woning is dat ook moeilijk. Maar om een nog niet gekocht huis te verbouwen kan er nog wel geschonken worden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd