NVB verdedigt extra kosten bij rentemiddeling

NVB verdedigt extra kosten bij rentemiddeling

NVB verdedigt extra kosten bij rentemiddeling

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil dat banken meer kosten in rekening mogen blijven brengen bij rentemiddeling dan de boeterente alleen. De extra kosten zijn om de risico’s voor de geldschieters te dekken.

Bij het voortijdig oversluiten van de hypotheek naar een lager rentepercentage wordt een boeterente in rekening gebracht. Dat is het bedrag dat banken door het oversluiten aan rente mislopen. Omdat niet iedereen de boeterente in één keer kan betalen, bieden banken rentemiddeling aan. De boeterente wordt dan uitgespreid over de rest van de looptijd van de hypotheek.

In plannen van het ministerie van Financiën wordt het bedrag dat banken in rekening mogen brengen beperkt tot alleen de boeterente. De NVB wijst er echter op dat banken bij rentemiddeling meer risico lopen. Als een klant voor het einde van de looptijd van de hypotheek zijn huis verkoopt en de hypotheek aflost, of oversluit bij een andere aanbieder, levert dat bij rentemiddeling mogelijk problemen op. De originele bank loopt dan immers een deel van de boeterente mis omdat de hypotheek eerder dan verwacht wordt beëindigd, aldus de NVB.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd