NVM ziet einde aan huizengekte

NVM ziet einde aan huizengekte

In bepaalde delen van het land lijkt het plafond van prijsstijgingen op de woningmarkt bijna bereikt te zijn. Volgens de NVM vlakt het aantal transacties af, stijgt het aanbod weer en zijn de prijsstijgingen minder extreem.

“We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen”, zegt Ger Jaarsma, de voorzitter van de NVM. Volgens Jaarsma is de woningmarkt nog steeds oververhit. “Maar wel met lichtpuntjes.” De omslag is vooral te zien in grote steden, waar de woningprijzen al langer erg hoog zijn. Het is volgens NVM ook voor het eerst in jaren dat de prijsstijging in Amsterdam onder het landelijke gemiddelde ligt. Makelaars van de NVM hebben in het vierde kwartaal van 2018 ruim 8 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. In absolute aantallen komt dat neer op 39.300 woningen, 3.500 minder dan een jaar terug.
Van alle woningen die via een NVM-makelaar werden verkocht, was de gemiddelde transactieprijs in het vierde kwartaal van 2018 gestegen tot 298.000 euro. Dat is 10,3 procent duurder dan een jaar eerder. 38 procent van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg. Gemiddeld duurt het 39 dagen voordat een huis verkocht wordt, elf dagen minder dan een jaar terug. Volgens de NVM is de verkooptijd sinds 2000 niet zo kort geweest. Het is al het zesde kwartaal op rij dat het aantal verkochte woningen lager ligt dan een jaar eerder. Daarnaast is het aanbod op de woningmarkt voor het eerst in achttien maanden gestegen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd