Odin: hypotheekrente kan half procent omlaag

Odin: hypotheekrente kan half procent omlaag

Door het provisieverbod op hypotheken besparen consumenten jaarlijks 400 miljoen euro op de prijs van hypotheekadvies. Dat zegt Theodor Kockelkoren, bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

“De gemiddelde huizenkoper betaalde vroeger makkelijk 4.000 euro, tegenwoordig ligt dat veelal tussen de 1.500 en 2.500 euro. Bij zon 200 duizend hypotheken per jaar is dit een besparing van 400 miljoen euro”, aldus Kockelkoren.

Stichting ODIN, een kennisplatform voor financiële dienstverleners, heeft echter een andere kijk op de gedaalde kosten. De adviestarieven in de hypotheekmarkt zouden vooral gedaald zijn door de stunttarieven van de banken met eigen hypotheekadviseurs. De rente wordt volgens Odin onder meer bepaald door het risico. Door de nieuwe hypotheekregels en doordat Nederland massaal op de hypotheek aflost, is het risico van de banken sterk verminderd. Volgens Odin zou de rente daardoor ten minste een half procent kunnen dalen en zouden consumenten uiteindelijk structureel zon 3,2 miljard euro hypotheekrente per jaar kunnen uitsparen.

Odin: ?De door de AFM gepresenteerde besparing van 400 miljoen euro per jaar op advieskosten door het provisieverbod is dan eigenlijk een dikke vette sigaar uit eigen doos. Het lijkt er op dat de banken het voordeel van de lage rente in eigen zak houden. De indruk is ook, dat een deel van dit voordeel wordt gebruikt om de advieskosten van de bankadviseurs flink te subsidiëren. Dit gaat ten koste van de onafhankelijke advieskantoren die zon suikertante ontberen.?

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd