Ook btw oudere zonnepanelen terug te vragen

Ook btw oudere zonnepanelen terug te vragen

Wie in 2013 of daarvoor zonnepanelen heeft aangeschaft, kan de btw daarover toch terugvragen. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft dat voor particulieren mogelijk en makkelijker gemaakt.

In de zomer van 2013 bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden als btw-ondernemer kunnen worden gezien. Ze kunnen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen dan terugvragen bij de Belastingdienst. Daarvoor moeten zij zich laten registreren als btw-ondernemer. Aanvankelijk gold er in Nederland een uiterste termijn voor mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft. Zij moesten binnen vijf jaar na het kalenderjaar van de aanschaf een aanvraag indienen. Maar afgelopen december oordeelde de Hoge Raad dat er in de wet geen termijn is opgenomen. Daaruit bleek dat de teruggaaf mogelijk ook zou gelden voor consumenten die hun panelen eerder hebben gekocht.

Snel heeft de aanvraag van de btw-teruggaaf ook vereenvoudigd. Er hoeft maar één keer btw-aangifte te worden gedaan. Wel heeft de Belastingdienst nog enige tijd nodig om de behandeling van aanvragen op deze werkwijze aan te passen, laat de staatssecretaris weten. Een deel van de verzoeken van particulieren is daarom nog niet verwerkt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd