Ook PvdA wil eigen zorgrisico afschaffen

Ook PvdA wil eigen zorgrisico afschaffen

De PvdA wil het eigen risico in de zorg volledig afschaffen. In het conceptverkiezingsprogramma zegt de partij staat dat daarvoor de inkomstenbelasting voor iedereen wel met 1 procent omhoog moet.

De PvdA vindt het belangrijk om het eigen risico van 385 euro af te schaffen omdat sommige mensen zorg mijden uit financieel oogpunt. Bovendien vindt de partij het eigen risico niet solidair met zieken ´die het immers al zwaar genoeg hebben´. De PvdA sluit zich daarmee aan bij SP, PVV en GroenLinks die ook al aankondigden het eigen risico te willen afschaffen. Ook het CDA en 50PLUS willen het mes zetten in het eigen risico, maar zij voelen meer voor een beperking.
Het afschaffen van het eigen risico levert volgens het Centraal Planbureau (CPB) een gat van 4,5 miljard euro in de begroting op. Om dat op te vangen, stelt de PvdA voor om de inkomstenbelasting voor iedereen met 1 procent te verhogen. Volgens de partij is dat een eerlijke maatregel, om dat daardoor de hogere inkomens meer gaan bijdragen dan de lage.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd