Oproep Nibud om schuld niet te laten oplopen

Oproep Nibud om schuld niet te laten oplopen

Minimaal 15 procent van de huishoudens, ongeveer 1,5 miljoen, heeft momenteel te maken met ernstige betalingsachterstanden. Slechts een klein gedeelte daarvan komt bij de schuldhulpverlening terecht.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK roepen mensen op bij de eerste betalingsachterstand direct aan de bel te trekken. Wacht niet tot de achterstanden oplopen. Vul niet het ene gat met het andere, maar bel direct met de bedrijven waar je een achterstand hebt en stel een afbetalingsregeling voor, aldus Nibud en NVVK.

Speciaal hiervoor hebben de organisaties hun site zelfjeschuldenregelen.nl aangepast. Bezoekers krijgen hier een op maat gemaakt actieplan, met inzicht in de bedragen die ze zouden kunnen aflossen en voorbeeldbrieven waarmee ze direct hun schuldeisers kunnen benaderen.
Van de 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens met ernstige betalingsachterstanden heeft bijna de helft te maken met problematische schulden. In 2016 heeft de NVVK 89.300 aanvragen voor schuldhulpverlening geregistreerd. Er is ook een groeiende groep mensen met schulden die probeert om zelf uit de geldproblemen te komen. De andere helft heeft risicovolle schulden, maar staat niet als zodanig geregistreerd bij de schuldhulpverlening. De site zelfjeschuldenregelen.nl werd in 2016 ruim 225.000 keer bezocht. Bezoekers waarderen met name de voorbeeldbrieven en de uitleg over wat zij tegen betalingsachterstanden kunnen doen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd