Oudere werknemers te optimistisch over pensioen

Oudere werknemers te optimistisch over pensioen

De gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel zijn onbekend bij 86% van de oudere werknemers. Een ruime meerderheid van de bijna gepensioneerden schat zijn situatie na het pensioen te rooskleurig in.

Vanaf 1 januari 2015 gelden er strengere regels voor de pensioenopbouw. Werknemers kunnen dan een hoger netto salaris tegemoet zien, maar gaan er na hun pensionering honderden euros netto per maand op achteruit. Uit onderzoek van Zwitserleven blijkt dat maar liefst 86% van de Nederlandse werknemers tussen de 51 en 65 jaar, op de vooravond van hun pensioen, geen zicht heeft op deze (toekomstige) gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel.

Oudere werknemers schatten de eigen situatie vanaf de pensioendatum te rooskleurig in omdat ze te weinig kennis hebben over hun pensioen. Zo stelt maar liefst 44% niet over relevante informatie te beschikken om te kunnen vaststellen of het pensioeninkomen voldoende is. Van de mensen die zich er wel in verdiept zegt 21% dat zij hun pensioen (zeer) slecht begrijpen. Bijna 40% van de Nederlandse werknemers tussen de 51 en 65 jaar heeft zich nog nooit verdiept in de eigen pensioensituatie en zo weet 40% bijvoorbeeld niet welke pensioenregeling er wordt opgebouwd.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd