Ouderen zagen inkomen en vermogen stijgen

Ouderen zagen inkomen en vermogen stijgen

Het inkomen en het vermogen van 65-plushuishoudens zijn er in de afgelopen twintig jaar gemiddeld meer op vooruitgegaan dan het inkomen en het vermogen van het gemiddelde huishouden. Dat meldt het CBS.

Het inkomen van ouderen lag in 2015 bijna 30 procent hoger dan in 1995. Het gemiddelde inkomen van huishoudens groeide in die periode met ruim een kwart. Het besteedbaar inkomen van een alleenstaande 65-plusser bedroeg in 2015 gemiddeld 23 duizend euro, dat van een 65-pluspaar 40 duizend euro. De stijging van het besteedbaar inkomen van ouderen hangt mede samen met de toename van het aantal vrouwen die naast hun AOW een aanvullend pensioen ontvangen. Daarnaast zijn latere generaties ouderen hoger opgeleid en hebben zij meer aanvullend pensioen opgebouwd dan eerdere generaties.

In 2015 lag het vermogen van 65-plushuishoudens in doorsnee op 86,5 duizend euro. Dit is vijfmaal zo hoog als van een doorsnee huishouden (17,3 duizend euro in 2015). In 1995 was het vermogen van ouderen juist iets kleiner (22 duizend euro) dan van de doorsneebevolking (23 duizend euro). De mensen die de laatste jaren 65 jaar zijn geworden zijn onder meer welvarender omdat ze vaker een koophuis met overwaarde hebben dan de vorige generaties. Dat neemt niet weg dat er variatie bestaat in de welvaart binnen deze groep. Iets minder dan 4 procent van de oudere huishoudens moet het doen met een laag inkomen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd