Overstappers kiezen vooral voor basisverzekering

Overstappers kiezen vooral voor basisverzekering

Een kwart van de mensen die switchen van zorgverzekering, kiezen voor alleen een basisverzekering. Opvallend is dat de switchers heel laat overstappen en dat ze minder vaak kiezen voor een hoog eigen risico. Dat blijkt uit een rondgang van Nu.nl bij vergelijkingssites.

Volgens Zorgkiezer.nl kiest dit jaar ruim 25 procent van de overstappers alleen voor een verplichte basisverzekering. Vorig jaar was dat nog 20 procent. Ook Independer zegt dat er in december tot nu toe iets meer verzekerden alleen een basisverzekering zoeken. Deze maand gaat het om 22 procent, vorig jaar lag het percentage op 19 procent. Minder Nederlanders dan vorig jaar kiezen ervoor om het eigen risico te verhogen. Volgens Geld.nl zit hier voor het eerst sinds jaren een daling in. Independer stelt dat dit jaar juist meer mensen kiezen voor een verhoogd eigen risico. Er zijn deze maand meer verzekerden die voor het maximale eigen risico van 875 euro gaan. Vorig jaar december deed 14 procent dit volgens Independer.

Verder lijkt het erop dat consumenten nog nooit zo lang hebben gewacht met overstappen. Volgens de vergelijkingssites heeft dat te maken met de discussie rond de vrije artsenkeuze en met het verhogen van het eigen risico. Daardoor vinden consumenten het lastiger om een keuze te maken. Het deel van de mensen dat na de kerst wisselt van zorgverzekering groeit elk jaar. In 2008 stapte nog maar een kwart van de mensen op het laatst over. Vorig jaar ging het al om 43 procent. Volgens Independer stapt 45 tot 50 procent van de verzekerden dit jaar pas over in de laatste week. Dat komt ook doordat de premies dit jaar later zijn bekendgemaakt dan vorig jaar. Daardoor hadden verzekerden minder tijd om hun keuze te maken. De site verwacht dat zon half miljoen mensen nog dit jaar van verzekeraar zullen wisselen. Het totale aantal overstappers zou dan uitkomen op ongeveer een miljoen. Dat is iets minder dan de 1,2 miljoen overstappers van vorig jaar.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd