Ozb stijgt weer meer dan afgesproken

Ozb stijgt weer meer dan afgesproken

De onroerendezaakbelasting (ozb), die huiseigenaren jaarlijks aan de gemeente betalen, stijgt voor het vierde jaar op rij sterker dan afgesproken. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis (VEH), die in alle gemeenten de woonlasten opvroeg. Volgens VEH houden gemeenten zich weer niet aan de afspraak met de Rijksoverheid.

Gemeenten hebben met het ministerie van Binnenlandse Zaken afgesproken dat de ozb jaarlijks met maximaal 3 procent stijgt. Volgens VEH zitten 161 gemeenten daarboven. Het landelijk gemiddelde van de ozb-stijging ligt op 3,4 procent. In Muiden, Veendam en Boekel stijgt de ozb met respectievelijk 44, 33 en 30 procent. In Alkmaar-Schermer en Hardinxveld-Giessendam gaat de ozb juist flink omlaag.
De VEH constateerde verder dat er ook bij de afvalstoffen- en rioolheffing forse verhogingen zijn. Zo gaat in Eemsmond de afvalstoffenheffing met 71 procent omhoog en in Smallingerland met 40 procent. In Lelystad neemt de rioolheffing met 79 procent toe. De totale woonlasten (ozb, afvalstoffen- en rioolheffing) stijgen in Zwartewaterland en Oirschot het sterkst, met gemiddeld 20 procent meer aan belastingen en heffingen, aldus de VEH.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd