Partnerpensioen bij velen onbekend

Partnerpensioen bij velen onbekend

Nederlanders zijn nauwelijks op de hoogte van wat het partnerpensioen inhoudt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van verzekeraar Aegon. Slechts een op de drie weet bijvoorbeeld dat partnerpensioen met overlijden heeft te maken.

Wie precies partner is kan per regeling verschillen, net als het recht op een uitkering. Dat helpt ook niet mee aan het begrip over het partnerpensioen. Partnerpensioen is een levenslange uitkering voor de partner van een werknemer die pensioen opbouwt, nadat die werknemer is overleden. Het wordt georganiseerd per bedrijfstak of werkgever, bijvoorbeeld in een pensioenfonds of bij een verzekeraar.
Uit het onderzoek komt naar voren dat een op de drie geen idee heeft of ze recht hebben op partnerpensioen en dat meer dan de helft niet weet wat het financieel betekent voor hun partner als hij voor de pensioendatum overlijdt. Terwijl ook een op de drie zich te rijk rekent en een uitkering verwacht van minstens zeventig procent van het laatstverdiende loon. In werkelijkheid is dat minder dan de helft van het laatstverdiende loon.
Over de hoogte van het partnerpensioen meldt een kwart van de werknemers dat ze in de financiële problemen komt als hun partner overlijdt. Een derde denkt dat – andersom – hun partner te weinig geld krijgt als zijzelf overlijden. Zestig procent weet niet dat een eerder huwelijk van invloed is op de hoogte van de uitkering aan de huidige partner.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd