Pensioenakkoord: AOW-leeftijd stijgt minder snel

Pensioenakkoord: AOW-leeftijd stijgt minder snel

Het kabinet, werkgevers en werknemers zijn het op hoofdlijnen eens geworden over de hervorming van het pensioenstelsel. Hoofdpunten: AOW-leeftijd blijft komende twee jaar bevroren op 66 jaar en 4 maanden en stijgt daarna geleidelijk naar 67 jaar in 2024.

De onderhandelaars bereikten een akkoord maar nu moeten de leden van FNV, de grootste vakbond, er nog mee instemmen. Pas als dat is gebeurd, kan het ledenparlement, het hoogste orgaan van de bond, definitief groen licht geven.

De werkgeversorganisaties hebben al met de plannen ingestemd. Ook is er politieke steun dankzij PvdA en GroenLinks. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid.

Zoals tijdens de gesprekken al naar buiten kwam, zijn er afspraken gemaakt over een nieuw pensioenstelsel waardoor pensioenen flexibeler worden. Dat betekent dat de oudedagsvoorziening eerder wordt gekort als het slecht gaat en sneller stijgt als het meezit.

Pensioensparen
Er komt ook een andere manier van pensioensparen door de doorsneesystematiek af te schaffen; het principe dat iedere werknemer evenveel betaalt voor zijn pensioen wordt daarmee losgelaten.

Daarnaast werden de onderhandelaars het dus eens over een minder snel stijgende AOW-leeftijd. Na 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Voor ieder jaar dat we gemiddeld ouder worden, moeten we acht maanden langer doorwerken. Dat kost het kabinet ieder jaar 4 miljard euro.

Zware beroepen

Er komt voor mensen met een zwaar beroep nu wel een oplossing om eerder te kunnen stoppen met werken. De boete – officieel is het een fiscale heffing – die de Belastingdienst oplegt, verdwijnt voor inkomens tot 19.000 euro bruto per jaar. Werkgevers mogen deze groep tot drie jaar kosteloos met prepensioen laten gaan. Er kunnen in cao’s aparte afspraken worden gemaakt.

Voor zzp-ers komt er een regeling die het aantrekkelijk moet maken om voor een pensioen te sparen. Die regeling wordt niet verplicht. Dat geldt wel voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd