Pensioenfondsen zien dekkingsgraad teruglopen

Pensioenfondsen zien dekkingsgraad teruglopen

De zogenoemde beleidsdekkingsgraad van de meeste pensioenfondsen is het vierde kwartaal van 2015 verder gedaald. Dit meldt koepelorganisatie Pensioenfederatie.

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden. Het percentage zegt iets over de verhouding tussen de bezittingen van pensioenfondsen en hun verplichtingen, de pensioenen die de fondsen nu en in de toekomst moeten uitkeren. Het minimaal vereiste percentage is ruim 104 procent tot 105 procent. Bij vier van de vijf grote bedrijfstakpensioenfondsen ligt dit percentage echter “duidelijk onder de 100 procent”.

“Veel fondsen hebben het afgelopen jaar deze dekkingsgraad, waarop zij hun beleidsmaatregelen moeten baseren, kwartaal na kwartaal verder zien teruglopen”, aldus de Pensioenfederatie. “Bij veel fondsen raakt indexatie, het aanpassen van pensioenuitkeringen en -opbouw aan de inflatie, hierdoor steeds verder uit beeld.” De koepel vreest dat een aantal fondsen vanaf volgend jaar mogelijk pensioenen moet verlagen, als de huidige trend doorzet.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd