Pensioenkapitaal verder beleggen in plaats van uitkeren

Pensioenkapitaal verder beleggen in plaats van uitkeren

Mensen die hun pensioen opbouwen met een zogenoemde premie- of kapitaalovereenkomst zouden een hoger pensioen moeten kunnen regelen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet iets in dit voorstel.

Ongeveer een miljoen mensen hebben een premie- of kapitaalovereenkomst als (extra) pensioenpotje. Maar de pensioenuitkeringen vallen een stuk lager uit dan verwacht, omdat de rente momenteel zeer laag is. Een rentedaling van 1 procent betekent levenslang een 12 procent lager pensioen. Mensen kunnen daardoor levenslang de dupe zijn van de lage rente

VVD-afgevaardigde Helma Lodders en de regering wil deze groep de mogelijkheid geven af te zien van één moment waarop de levenslange uitkering wordt vastgelegd. Ze zouden het ingelegde kapitaal verder moeten kunnen beleggen, in de hoop op een hogere uitkering. Mensen kunnen dit individueel regelen of collectief om risico´s te delen. Volgens de coalitiepartner van de VVD, de PvdA, zitten er nog wel wat haken en ogen aan het “gecompliceerde” voorstel. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij zei te vrezen voor een waaier aan keuzemogelijkheden. Zij pleitte voor eerlijke, heldere en tijdige informatie aan de mensen met een dergelijk pensioen zodat die een verantwoordelijke keuze kunnen maken.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd