Plan voor meer huurhuizen middeninkomens

Plan voor meer huurhuizen middeninkomens

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een belangrijke adviseur van het kabinet, presenteert een aantal ideeën om het drastisch tekort aan huurwoningen voor middeninkomens op te lossen.

Lagere inkomens profiteren van overheidssteun doordat sociale huurwoningen zwaar gesubsidieerd zijn en huizenbezitter krijgen steun via de hypotheekrenteaftrek. Maar middeninkomens vallen tussen wal en schip. Voor hen is er weinig geregeld. De verwachting van het Planbureau voor de Leefomgeving is dat de komende jaren een sterkere vraag naar huurwoningen voor middeninkomens komt. Tot 2040 neemt het aantal huishoudens met een miljoen toe.

Naast bouwen zijn er volgens het PBL meer mogelijkheden om snel toenemende vraag te beantwoorden. Zo zouden sociale huurwoningen van corporaties die geschikt voor de verhuur aan middeninkomens, verkocht kunnen worden aan particuliere investeerders. Wel moeten er dan weer sociale huurwoningen bijgebouwd worden, maar dat kan met de opbrengsten van de verkoop. Ook zouden gemeenten flexibele huurhuizen kunnen hebben, die zowel aan middeninkomens als aan lagere inkomens verhuurd kunnen worden. En er zou een nieuwe samenwerkingsvorm kunnen komen waarbij woningcorporaties in een apart bedrijf in zee gaan met beleggers.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd