Productie en uitgifte 500 euro biljet stoppen

Productie en uitgifte 500 euro biljet stoppen

De Europese Centrale Bank (ECB) stopt met de productie en uitgifte van het biljet van 500 euro als eind 2018 de nieuwe series van briefjes van 100 en 200 euro worden geïntroduceerd.

Volgens statistieken van de ECB vertegenwoordigden 500-eurobiljetten 3 procent van alle briefjes in omloop, maar 28 procent van de waarde. Het biljet wordt volgens critici vaker gebruikt door criminelen dan door consumenten. In de onderwereld zou het briefje zelfs zo populair zijn dat het soms meer dan 500 euro waard is. Ook zou het biljet gebruikt worden bij het financieren van terrorisme.

Na het verdwijnen van het biljet van 500 euro zijn er nog zes typen bankbiljetten over die gewoon in omloop worden gebracht. Dat zijn biljetten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 euro. Veel Europese politici spraken zich al uit voor het afschaffen van de biljetten.

Het 500 euro biljet blijft wel een wettig betaalmiddel en behoudt zijn waarde. Het kan ook voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij de centrale banken van de eurozone.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd