PvdA en ChristenUnie: strengere regels incassobureau

PvdA en ChristenUnie: strengere regels incassobureau

De PvdA en ChristenUnie willen veel strengere regels voor de ruim zeshonderd incassobureaus in ons land. Al eerder waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor onacceptabele praktijken van incassobureaus.

Volgens ACM confronteren incassobureaus consumenten vaak met onterechte vorderingen, berekenen ze te hoge incassokosten en zetten ze mensen op ontoelaatbare wijze onder druk om rekeningen te betalen. Ook de Consumentenbond meldde al dat incassobureaus mensen onnodig bang maken met nepdagvaardingen. De PvdA en ChristenUnie willen nu met een initiatiefwetsvoorstel de ,,cowboys” aanpakken ,,die met druk en intimidatie veel geld proberen te verdienen”.

Op dit moment kan nog iedereen een incassobureau beginnen. Daar willen de partijen een einde aan maken. Er moet volgens de PvdA en ChristenUnie  een verplicht incassoregister komen, waarin alleen degenen worden opgenomen die aan bepaalde opleidingseisen voldoen. Boetes voor overtredingen gaan omhoog tot maximaal 650.000 euro en als een bureau drie keer de fout in gaat moet het vijf jaar dicht. De ACM moet erop gaan toezien dat de regels worden nageleefd.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd