Rabobank: huizenprijzen nog harder omhoog

Rabobank: huizenprijzen nog harder omhoog

Economen van Rabobank stellen dat huizenprijzen dit jaar niet met 8,0 procent gaan stijgen, zoals eerder verwacht werd, maar met 8,7 procent. De prijzen stijgen harder, onder meer omdat woningkopers vaker overbieden.

De bank heeft zijn prognose qua woningprijzen voor dit jaar dus bijgesteld, maar ziet ook dat de verkoop van huizen juist minder hard gaat. Meer mensen geven aan dat het een ongunstige tijd is om een huis te kopen. Samen met het gebrek aan keuze voor zowel starters als doorstromers leidt dit volgens de bank naar verwachting tot minder woningverkopen. Voor heel 2018 gaat Rabobank uit van 225.000 verkopen. Een van de belangrijkste factoren achter de problemen op de woningmarkt, is de woningbouw. Het aantal verleende nieuwbouwvergunningen is in de afgelopen maanden gedaald.

Vooral jongeren haken steeds vaker af in de strijd om een koophuis. Doordat prijzen de laatste jaren hard zijn gestegen, verwacht Rabobank dat het aandeel van starters in de tweede helft van 2018 en in 2019 verder zal afnemen. Maar de bank wijst er ook op dat de verkopen in de eerste maanden van 2017 op hun piek lagen. De volumes van de voorgaande maanden bestempelt Rabobank als normaal, met historisch gezien nog altijd een groot aantal verkopen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd