Record aantal valse emails naar Fraudehelpdesk

Record aantal valse emails naar Fraudehelpdesk

Afgelopen januari zijn bijna 33.000 valse e-mails gemeld bij Fraudehelpdesk.nl. Dit is bijna een verdubbeling van het record in december, toen 16.705 valse e-mails binnenkwamen.

De mails die burgers en bedrijven doorsturen naar de Fraudehelpdesk zijn zeer divers. Zo zijn er bijvoorbeeld mails uit naam van banken waarin wordt gevraagd om de betaalpas op te sturen of mails van het Centraal Justitieel Incasso Bureau die melden dat er nog een boete openstaat. Ook zijn er mails die vragen om ergens op te klikken om dan gegevens in te vullen: dit zijn mails die hengelen naar gegevens (phishingmails). Door te klikken op een link of een bijlage te openen kan een programma geactiveerd worden die schade toebrengt aan de computer.

De Fraudehelpdesk wil burgers en bedrijven te behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder maken tegen fraude. Wie een valse e-mail heeft ontvangen, kan deze naar de Fraudehelpdesk doorsturen (valse-email@fraudehelpdesk.nl). zodat in kaart kan worden gebracht wat voor mails door criminelen worden verstuurd.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd