Regels voor aflossen spaarhypotheek versoepeld

Regels voor aflossen spaarhypotheek versoepeld

De regels voor het aflossen van een spaar- of beleggingshypotheek worden per 1 januari versoepeld. Daardoor wordt het voor de huizenbezitters met een dergelijke hypotheekvorm in veel gevallen mogelijk om spaarsaldo in te zetten voor aflossing.

Met een spaarhypotheek wordt voor de aflossing vermogen opgebouwd door te sparen terwijl over de volle hypotheek gedurende de hele looptijd rente betaald wordt die afgetrokken mag worden. Vanwege het belastingvoordeel zijn er strenge regels over opbouw en aflossing. Een daarvan is dat er minstens vijftien jaar of twintig jaar premie moet worden ingelegd om vrijstelling te krijgen. Vanaf 1 januari vervalt deze eis bij verhuizing naar een andere koopwoning.

Overheidsplatform Wijzer in geldzaken roept consumenten die overwegen te gaan aflossen wel op eerst alle gevolgen goed af te wegen. Zo zitten bij een spaarhypotheek de kosten vaak aan het begin van de looptijd. Vervroegd aflossen hoeft daardoor niet per se financieel gunstig te zijn. Ook kan de resthypotheek hoger uitvallen aan het einde van de looptijd dan wanneer was doorgegaan met opbouwen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd