Rekenen in dagen stimuleert spaargedrag

Rekenen in dagen stimuleert spaargedrag

Mensen beginnen eerder met sparen voor een grote gebeurtenis zoals een pensioen als ze rekenen in het aantal dagen dat ze nog te gaan hebben. Dat melden onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Gemiddeld beginnen proefpersonen vier keer zo snel met sparen voor gebeurtenissen in de toekomst als ze zich focussen op dagen in plaats van jaren. Dat komt waarschijnlijk doordat de periode om geld opzij te zetten voor hun gevoel korter is als ze in dagen rekenen.

Bij de studie van Psychological Science lieten de wetenschappers meer dan elfhonderd volwassenen in de Verenigde Staten online vragenlijsten invullen over hun spaargedrag voor een fictieve gebeurtenis in de toekomst, zoals een pensioen of een kind dat zou gaan studeren. Sommige deelnemers kregen een verhaaltje te lezen waarin bijvoorbeeld werd uitgelegd dat het kind over precies achttien jaar zou beginnen aan een studie. Andere proefpersonen lazen eenzelfde soort verhaaltje, maar hierin werd aangegeven dat het kind over 6.570 dagen naar de universiteit zou gaan.

Hoewel deze twee periodes precies even lang zijn, waren de deelnemers uit de tweede groep gezien hun antwoorden veel eerder geneigd te gaan sparen. Dat komt vermoedelijk door een verschil in tijdsperceptie. Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen een in dagen gemeten periode vaak als korter inschatten dan deze daadwerkelijk is.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd