Renteverschil NHG- en niet-NHGhypotheek wordt groter

Renteverschil NHG- en niet-NHGhypotheek wordt groter

De huizenmarkt in het duurdere segment herstelt onvoldoende doordat banken een steeds hogere renteopslag vragen voor hypotheken die buiten de Nationale Hypotheekgarantie vallen.

Wie een hypotheek met NHG heeft, betaalt doorgaans een lagere hypotheekrente. Het renteverschil tussen NHG en niet-NHG is echter verdrievoudigd ten opzichte van de periode voor de crisis. Toen varieerde de opslag nog tussen 0,2 en 0,4 procentpunt. De gemiddelde rente op een NHG-hypotheek met een looptijd van tien jaar is vorig jaar gedaald van 4% naar 3%. De rente op hypotheken zonder NHG schommelt nog altijd rond 4%.

Het renteverschil tussen beide hypotheeksoorten is minder groot voor huizenkopers die eigen geld meenemen. Bij een lening van 90% van de waarde van het huis is het renteverschil met NHG nog maar 0,5 procentpunt. Veel huizenkopers zijn echter aangewezen op een hypotheek van 100% of meer.

Eerder bleek uit cijfers van de NVM dat het herstel van vrijstaande huizen achterblijft bij het gemiddelde van de markt. Veel huizenbezitters in de duurdere prijsklasse willen niet verder in prijs dalen omdat ze anders met een grote restschuld achterblijven.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd