Rood staan heeft invloed op hypotheekhoogte

Rood staan heeft invloed op hypotheekhoogte

Per 1 december kan rood staan bij de bank gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat met ingang van die datum kredieten eerder registreren.

Vanaf 1 december worden alle kredieten geregistreerd die groter zijn dan 250 euro en die mensen langer dan een maand gebruiken. Daaronder vallen winkelpassen, creditcards, doorlopende kredieten en limieten op de betaalrekening. Nu ligt de registratiegrens nog bij 500 en wordt pas bij een looptijd langer dan drie maanden geregistreerd. Door de strengere registratie heeft BKR volgens eigen zeggen eerder inzicht in het stapelen van (kleine) schulden. Daardoor kunnen mensen met schuldproblemen sneller geholpen worden, stelt het BKR.
Die strengere normen kunne gevolgen hebben voor mensen die een hypotheek willen afsluiten. Met een roodstand bestaat de kans dat iemand minder geld kan lenen voor zijn huis. Volgens Vereniging Eigen Huis kan iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 1 december ongeveer 2.800 euro minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1.500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8.400 euro.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd