Roodstandlimiet bij grootbanken minimaal 500 euro

Roodstandlimiet bij grootbanken minimaal 500 euro

Bij ING, ABN Amro en de Rabobank is het niet mogelijk om de limiet voor roodstaan te verlagen tot 250 euro. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) na een rondgang. De limiet bij de grootbanken is minimaal 500 euro.

Sommige klanten hebben gevraagd hun limiet te verlagen naar 250 euro met het oog op recent aangepaste regels bij Bureau Krediet Registratie (BKR). BKR gaat namelijk vanaf 1 december ook registreren welke consumenten minstens 250 euro rood kunnen staan, ongeacht of zij van die mogelijkheid gebruikmaken. Nu geldt dit alleen voor mensen die minstens 500 euro rood kunnen staan. De aanpassing bij BKR hangt samen met gewijzigde Europese richtlijnen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde dat een BKR-registratie een groot effect heeft op de maximale hypotheek die iemand kan krijgen. Maar BKR en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) spreken dit tegen. De organisaties wijzen erop dat consumenten nu ook al aan hun hypotheekverstrekker moeten laten weten of zij rood mogen staan of schulden hebben. Bovendien heeft de maatregel effect voor kopers die een in verhouding tot hun inkomen relatief hoge hypotheek willen afsluiten.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd