Ruim miljoen woningen minder waard dan hypotheekschuld

Ruim miljoen woningen minder waard dan hypotheekschuld

Van de in totaal 4,2 miljoen huishoudens met een eigen woning, was in 2011 bij ruim één miljoen de waarde van deze woning op dat moment lager dan de hypotheekschuld.

Sinds 2008 is het aandeel huishoudens met een woning met onderwaarde bijna verdubbeld: van 13 procent tot 25 procent. Bij bijna zes op de tien eigen woningen die onder water staan, is de eigenaar jonger dan 40 jaar. Deze groep heeft het eigen huis vaak gekocht in de periode vlak voordat de huizenprijzen gingen dalen en heeft nog maar een (klein) deel van de hypotheekschuld afgelost.

Van de huizenbezitters onder de 40 jaar, is er bij 60 procent sprake van onderwaarde van de eigen woning. Bij de huishoudens met een hoofdkostwinner tussen de 25 en 30 jaar is dat zelfs drie kwart. Onder 65-plussers is het aandeel met onderwaarde minder dan 2 procent.
In de gevallen waarin de waarde van de eigen woning lager is dan de fiscale hypotheekschuld, gaat het gemiddeld om een bedrag van 13 duizend euro. Bij jonge huishoudens staat de eigen woning niet alleen het vaakst onder water, ze hebben gemiddeld ook de hoogste onderwaarde. Begin 2011 bedroeg de gemiddelde onderwaarde bij een huiseigenaar tussen de 25 en 35 jaar bijna 30 duizend euro. Bij een 65-plushuishoudens was dat slechts zon duizend euro.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd