Samenwerking tegen internetoplichting

Samenwerking tegen internetoplichting

Banken, politie en Openbaar Ministerie hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om intensiever samen te werken bij de aanpak van Internetoplichting. Als bij de politie meerdere aangiften zijn gedaan waarin hetzelfde rekeningnummer wordt genoemd, informeert de politie de betreffende bank hierover.

Maandelijks maken miljoenen mensen gebruik van handels-, veiling- en advertentiesites en online webwinkels. Banken, politie en Openbaar Ministerie willen dat deze consumenten zich meer bewust zijn van de risicos van internetaankopen en geven adviezen en tips over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers en over hoe zij veilig kunnen handelen via internet. De omzet van internetwinkels is de afgelopen jaren ondanks de crisis gestegen tot circa tien miljard euro per jaar. Jaarlijks worden tussen de 40.000 en 50.000 aangiftes gedaan van oplichting.
Centraal in de bestrijding van Internetoplichting staat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) dat in oktober 2010 is opgericht. Het LMIO verzamelt en analyseert de meldingen van internetoplichting centraal. Bij de opsporing en vervolging ligt de nadruk op veelplegers en zaken met een grote maatschappelijke impact.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd