Scheiding vaakst reden voor beroep op NHG

Scheiding vaakst reden voor beroep op NHG

Afgelopen kwartaal deden 1.329 huishoudens een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat zijn er 57 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), de uitvoerende instantie van de NHG. Huizen werden het vaakst met verlies verkocht vanwege een relatiebeëindiging. Opvallend is dat werkloosheid als aanleiding voor gedwongen woningverkoop aan terrein wint. Bijna een kwart van het aantal verliesdeclaraties dat de afgelopen drie maanden is ingediend, komt voort uit baanverlies. Volgens het WEW is dit waarschijnlijk te wijten aan het na-ijleffect van de crisis.

Ruim 32.000 huishoudens financierden afgelopen kwartaal hun woning of verbouwing met NHG. Dat is een toename van 16% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het WEW spreekt van een opvallende stijging, aangezien vorig jaar het maximale hypotheekbedrag dat met NHG kan worden gefinancierd is gedaald van ? 290.000 naar ? 265.000. Deze zomer zal de zogenoemde NHG-kostengrens verder worden verlaagd naar ? 245.000. Ook financieren steeds meer huishoudens hun restschuld mee binnen een nieuwe hypotheek met NHG. Dit is sinds vorig jaar mogelijk. In heel 2014 maakten 437 huizenkopers gebruik van deze mogelijkheid. Dit jaar staat de teller na één kwartaal al op 233.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd