Schulden belasten samenleving zwaar

Schulden belasten samenleving zwaar

Ruim 1,1 miljoen Nederlanders, 15 procent van de bevolking, heeft te maken met ernstige betalingsachterstanden. Dat kost de samenleving miljoenen euros. Dit stelt het Nibud in een rapport over de omvang en preventie van schulden.

Per huishouden met ernstige financiële problemen kost het de samenleving al snel 100.000 euro. Dit bedrag is te wijten aan verloren afschrijvingen, hulpverlening, verzuim- en ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen en huisuitzettingen. Het Nibud vindt dat de aanpak van geldproblemen anders moet. Nu wordt er te veel naar het individu en de schulphulpverlener gekeken. Nibud pleit voor een aanpak waarbij meer nadruk op preventie komt te liggen.

Huishoudens met schulden voelen zich buitengesloten. De geldproblemen leiden tot spanningen binnen het gezin en de samenleving. Betalingsachterstanden zijn het gevolg van eigen handelen de sociale omgeving zorgt voor verergering. Het wordt de consument soms lastig gemaakt om de juiste financiële keuzes te maken. Wetten, voorzieningen en aanbieders van producten en diensten kunnen een grote rol spelen bij het voorkomen van schulden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd