Senioren kunnen overwaarde woning moeilijk vrijmaken

Senioren kunnen overwaarde woning moeilijk vrijmaken

Een op de vier ouderen die overwaarde op de woning vrij wil maken en de woning wil aanpassen, loopt tegen financieringsproblemen aan. Dat blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO onder 8.000 senioren met een hypotheek.

In die groep hebben ruim vier op de vijf ouideren overwaarde: hun woning is meer waard dan de hypotheekschuld hoog is. Daarvan wil 30 procent die overwaarde vrijmaken. Een gedeelte wil daarmee woningaanpassingen realiseren, anderen willen het vrijkomende bedrag gebruiken voor aanvulling op het pensioen of financiering van zorgbehoeften.
Het verzilveren van overwaarde gaat moeizaam vanwege de inkomenstoets, aldus ANBO-directeur Liane den Haan. Banken kijken naar het inkomen en als dat te laag is, houdt het op. Zelfs als er een paar ton overwaarde is. Ook Vereniging Eigen Huis pleit voor meer mogelijkheden om overwaarde te verzilveren. Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: Momenteel voeren we gesprekken met banken en bemiddelaars over nieuwe verzilverproducten. We verwachten hierover in het najaar meer te kunnen melden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd