Sociale huurhuizen vaker op vrije markt

Sociale huurhuizen vaker op vrije markt

Terwijl de vraag naar goedkope huurwoningen groot blijft, schroeven woningcorporaties hun tarieven voor nieuwe huurders flink op. Steeds meer sociale huurwoningen belanden op die manier op de vrije markt.

Dat schrijft de Volkskrant op basis van een onderzoek van de Woonbond. Die herhaalde afgelopen maand een onderzoek van eind 2012 en hield drie weken lang het aanbod bij van corporatiewoningen in acht grote woningmarkt-gebieden. De gemiddelde kale huur steeg met bijna eenderde naar 605 euro per maand.

Van de 2.688 huizen waarmee de corporaties adverteerden, had 15 procent een huur van meer dan 710 euro. Boven die grens zitten huurhuizen in de vrije markt en hebben de bewoners geen recht meer op huurtoeslag. Veel corporaties proberen een maximale huuropbrengst te halen zonder de woning te liberaliseren. Bewoners kunnen dan nog maximaal toeslag innen. Ruim 7 procent van alle aangeboden huizen heeft een huur die minder dan 20 euro onder de liberaliseringsgrens ligt.

De stijgende prijzen en de slinkende voorraad sociale huurwoningen zijn volgens de Woonbond zorgelijk, omdat de vraag naar betaalbare huizen enorm is, zegt directeur Ronald Paping. Ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten moeten langer zelfstandig wonen en in de crisisopvang wachten ruim 66 duizend mensen op een huis, onder wie bijna zesduizend kinderen. En de asielzoekerscentra puilen uit doordat dertienduizend vluchtelingen wachten op een sociale huurwoning.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd