Soms onverwacht bijbetalen met budgetpolis

Soms onverwacht bijbetalen met budgetpolis

Eén op de negen verzekerden moest in 2013 flink bijbetalen voor zorg, terwijl ze daar niet op gerekend hadden. Dat melden de patiëntenorganisaties NPCF, het Landelijk Platform GGz en Ieder(in) op basis van een onderzoek.

Een derde van de verzekerden moest de hele rekening betalen, terwijl ze daar helemaal niet op hadden gerekend. Eén op de vijf draaide op voor ruim de helft van de kosten. Als zij die niet konden of wilden betalen, moesten zij overstappen naar andere behandelaars. Een goedkope polis met een hoog eigen risico kan financieel aantrekkelijk lijken, maar wordt een molensteen om je nek als je ineens toch bent aangewezen op dure zorg, waarschuwen de patiëntenorganisaties. Want dan moet alsnog worden betaald voor zorg die niet is ingekocht.

De patiëntenorganisaties roepen zorgverzekeraars op duidelijk aan te geven welke zorgverleners wel en niet zijn gecontracteerd, zodat voor cliënten duidelijk is wat wordt vergoed.Verzekerden zoeken die informatie wel, maar kunnen die vaak niet vinden. Meer dan 60 procent van de mensen had eind 2013 nog geen informatie van zijn zorgverzekeraar over welke zorgverleners wel en niet waren gecontracteerd voor 2014.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd