Spanning arbeidsmarkt loopt verder op

Spanning arbeidsmarkt loopt verder op

In het laatste kwartaal van 2018 is de spanning op de arbeidsmarkt verder opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. Net voor het begin van de crisis waren er gemiddeld 79 vacatures waren per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 waren dat er 80.
De arbeidsmarkt is nu vijf kwartalen op rij gespannen. Een gespannen arbeidsmarkt betekent volgens het CBS dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod relatief laag. De toegenomen spanning in het vierde kwartaal is vooral toe te schrijven aan de lagere werkloosheid. Het aantal werklozen nam af met 18.000 en dat is aanzienlijk meer dan in het derde kwartaal.
Met 3,6 is het werkloosheidspercentage terug op het laagste niveau van vlak voor het uitbreken van de crisis. Het aantal langdurig werklozen is na 2010 niet meer zo laag geweest. Het aantal openstaande vacatures bereikte voor het derde achtereenvolgende kwartaal een record. Ook het aantal banen blijft toenemen. In het vierde kwartaal kwam er 49.000 bij. Al bijna drie jaar wordt elk kwartaal een nieuw record bereikt.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd