Starter op woningmarkt brengt meer geld mee

Starter op woningmarkt brengt meer geld mee

Starters  die in het eerste halfjaar van 2016 een eerste koophuis kochten, brachten ruim 27.000 euro aan eigen inleg mee. Dat is 2.500 euro meer dan in 2014, blijkt uit onderzoek van eyeOpen.nl naar starters op de woningmarkt.

Voor een deel hangt de toegenomen eigen inleg samen met de stijging van de woningprijzen, denkt eyeOpen. Het prijsniveau is landelijk dit jaar met 5,6% hoger dan in 2015. Omdat starters het liefst een zo laag mogelijk hypotheekbedrag willen lenen om de maandlasten te beperken, zouden starters vaker een groter gedeelte van de woning uit eigen middelen betalen.

Een andere reden volgens de online hypotheekadviseur is de toegenomen studieschuld. De gemiddelde starter heeft een studieschuld van gemiddeld 4.550 euro. Oud-studenten kunnen hierdoor een minder hoog hypotheekbedrag lenen van de bank.

Een derde reden is dat woningkopers minder geld kunnen lenen van de bank. In 2015 kon nog 103 procent van de woningwaarde geleend worden, in 2016 is dit nog maar 102 procent en in 2017 daalt dit naar 101 procent. Bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten, zullen startes voor een groter deel zelf moeten financieren.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd