Starters zorgen minder vaak voor doorstroming op woningmarkt

Starters zorgen minder vaak voor doorstroming op woningmarkt

Uit onderzoek van het Kadaster blijkt dat starters sinds het uitbreken van de crisis verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de woningverkopen. Toch zorgen starters de laatste tijd minder vaak voor doorstroming op de woningmarkt.

Het eerste huis dat mensen kochten betrof namelijk vaker een nieuwbouwwoning of een woning van een uitstromer. Dat is een woningeigenaar die geen ander huis koopt, maar bijvoorbeeld gaat huren. Het gevolg is dat starters minder vaak een verhuisketen op gang brengen. Dit jaar betrok slechts één op de drie starters een woning van een doorstromer.

Starters zijn gemiddeld 32 jaar. De helft koopt een woning alleen; de andere helft samen met iemand anders. Aan het eerste koophuis wordt 6 procent minder besteed dan in 2008, gemiddeld 185.000 euro. Maar door de prijsdalingen op de markt, 19 procent sinds 2008, kunnen starters nu grotere of luxere huizen kopen. Twee derde van de starters kopen een appartement of tussenwoning. Sinds de crisis kopen starters wel minder vaak een appartement en vaker een luxer woningtype, zoals een 2-onder-1-kapwoning, hoekwoning of vrijstaande woning.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd