Steeds meer huurders met betalingsproblemen

Steeds meer huurders met betalingsproblemen

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hadden in 2012 circa 510.000 huishoudens een zogeheten betaalrisico. Hun inkomen is niet voldoende voor de netto woonlasten en de meest essentiële uitgaven voor levensonderhoud.

Die mensen lopen het risico dat ze op een bepaald moment de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Het wil niet zeggen dat ze ook een betaalachterstand hebben. Sommige huishoudens zullen een tekort dichten met spaargeld of nog meer bezuinigen op eerste levensbehoeften. Anderen lopen wel een betaalachterstand op voor bijvoorbeeld huur of zorgverzekering, zegt het PBL.

Tussen 2002 en 2012 is het aantal huishoudens dat hun huur of hypotheeklasten niet kan betalen verdubbeld. Vooral huurders zitten door de economische crisis vaker in de knel.
In 2002 had ongeveer 5 procent van alle huurders een betaalrisico. In 2012 was dat 13 procent. Onder eigenaar-bewoners is dat minder en stabiel. Daar schommelt het aandeel rond de 3 procent. In Amsterdam, zuidvleugel Randstad, Noord-Friesland, delen van Groningen en Flevoland en Zuid-Limburg zijn veel huurders met een betaalrisico.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd