Steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek

Steeds meer woningen gekocht zonder hypotheek

Er is een groeiende groep huizenkopers die geen hypotheek afsluit bij de aankoop en de woning met eigen geld betaalt.  Particulieren kochten in 2016 voor 8,6 miljard euro aan huizen zonder een hypotheek af te sluiten. In 2011 was dit nog 4 miljard euro.

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat vorig jaar voor bijna een derde van de aangekochte appartementen geen hypotheek is afgesloten. Mensen die geen hypotheek nodig hebben, zijn vaak doorstromers, beleggers of ouderen. Zo leende ongeveer de helft van de 70-plussers vorig jaar geen geld bij een bank bij het kopen van een huis. Bijna 43 procent van de hypotheekloze kopers heeft meerdere woningen, 38 procent doorstromer is. Starters op de koopwoningmarkt kopen in slechts 6 procent van de gevallen een woning zonder een hyotheek af te sluiten.

Dat appartementen vaak hypotheekloos worden gekocht, komt volgens het onderzoek doordat deze relatief goedkoop zijn. Bovendien kopen ouderen vaak appartementen en zijn ook eigenaren van meerdere huizen vooral actief in dit segment. Het Kadaster vindt het verder opmerkelijk dat ook vrijstaande woningen relatief vaak zonder hypotheek worden aangekocht.
Vooral in de grote steden, grensgebieden en kustgebieden worden veel hypotheekloze woningaankopen gedaan. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was dit bij ongeveer één op de vier aankopen het geval. In Utrecht lag het aandeel met één op de vijf iets lager.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd