Steeds minder huizen onder water

Steeds minder huizen onder water

Economen van Rabobank schatten dat het afgelopen jaar circa 165.000 woningen weer boven water zijn gekomen door de herstellende woningmarkt.

Daarmee is het aantal huizen onder water gedaald met zon 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Als een huis onder water staat is de waarde van het onderpand hoger dan de hypotheekschuld. Dat is nu het geval bij zon 900.000 huishoudens, een kwart van het totaal aantal huishoudens. Een jaar geleden ging het nog om afgerond 1,1 miljoen woningen. Volgens Rabobank is de afname een gevolg van het stijgen van de huizenprijzen. Ook telde de bank vorig jaar een recordaantal extra aflossingen op hypotheken. Bij Rabobank alleen al was dat vorig jaar 4 miljard euro.

Met een gemiddelde huizenprijsstijging van 2 procent en de huidige aflossingstrend van woningbezitters duurt het, volgens de economen naar verwachting tot 2019 voordat er weer evenveel huishoudens onderwater staan als voor de crisis (ongeveer 450.000). Als deze trend doorzet, heeft in 2025 nog maar 3 procent van de huishoudens een woning met onderwaarde. Een grote groep huizenbezitters kampt nog met een onderwaarde van 10.000 tot 20.000 euro. Dit betreft ongeveer 175.000 huishoudens. Zij komen bij een relatief kleine huizenprijsstijging weer boven water.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd