Stichting WEW praat over verlaging van NHGgrens

Stichting WEW praat over verlaging van NHGgrens

Per 1 juli 2016 gaat officieel het grensbedrag voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verder omlaag. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), organisatie achter de NHG, wil deze verlaging echter ter discussie stellen.

Dat zegt algemeen directeur Arjen Gielen in een interview met NRC. Sinds afgelopen juli staat de NHG-grens op 245.000 euro. Per 1 juli zou deze omlaag moeten naar 225.000 euro. Omdat de gemiddelde woningprijs volgens de NVM in het vierde kwartaal 2015 naar 227.000 euro is gestegen, is de vraag gerezen of de verlaging van de NHG-grens verstandig is. “Er wordt geroepen dat de gemiddelde woningprijs zo hard stijgt dat de voorziene daling van de NHG-grens jojoën is, of zinloos, of zelfs gevaarlijk. Dat is heel begrijpelijk. Ik ben daar uiteraard over in gesprek met de minister”, stelt Gielen in het interview.

De NHG is bedoeld voor mensen die moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. Met name mensen die hun eerste huis willen kopen, zijn een doelgroep voor de NHG. Voor een hypotheek met NHG betaalt de huizenkoper meestal een lagere hypotheekrente. Bovendien springt het Waarborgfonds Eigen Woningen bij als iemand buiten zijn schuld om de hypotheek niet meer kan opbrengen.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd