Studieschuld weegt straks minder bij hypotheekaanvraag

Studieschuld weegt straks minder bij hypotheekaanvraag

Banken gaan de studieschulden van toekomstige huizenkopers minder zwaar meewegen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) afgesproken met het ministerie van Onderwijs.

Het gaat echter alleen om studieschulden die worden opgebouwd in het nieuwe leenstelsel, dat september volgend jaar wordt ingevoerd. Door de zogeheten wegingsfactor van studieschulden te verlagen, hoeven banken een minder grote veronderstelde maandlast te gebruiken bij het berekenen van het leenbedrag. Daardoor houden de oud-studenten van de toekomst – in de ogen van de bank – maandelijks meer geld over om hun hypotheeklasten te betalen en kunnen ze dus meer lenen.

In de nieuwe afspraken wordt de wegingsfactor verlaagd naar 0,45 procent. Bij een studieschuld van tienduizend euro gaat de bank in zon geval uit van 45 euro aan maandlasten. Onder de huidige regels zou zon huizenkoper nog een last van 75 euro hebben. Door de maatregel moet het voor starters met een studieschuld in de toekomst gemakkelijker worden om de woningmarkt te betreden.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd