Tijdelijke verhuur tweede woning makkelijker

Tijdelijke verhuur tweede woning makkelijker

Eigenaren kunnen naar verwachting nog voor de zomer hun te koop staande woningen makkelijker tijdelijk verhuren doordat de huurprijs wordt vrijgegeven. Ook mogen leegstaande woningen onder voorwaarden meer dan éénmaal tijdelijk worden verhuurd.
De Leegstandswet wordt daartoe verruimd. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst daarvoor. De maximale vergunningsduur voor tijdelijk verhuur van woonruimte in leegstaande kantoren, ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en scholen gaat van vijf naar tien jaar. Ook vervalt de maximale huurprijs van te koop staande leegstaande woningen. De huurprijs wordt voortaan door de eigenaar-verhuurder en tijdelijk huurder bepaald. Ook gaat de maximumduur voor tijdelijke verhuur van sloop ̢?? en renovatiewoningen van vijf naar zeven jaar. In de huidige markt blijken de sloop Рen renovatieplannen voor huurwoningen vaak meer tijd te vergen dan oorspronkelijk gepland. Verhuurders hoeven nu niet tussentijds de woningen alsnog leeg te laten staan.
Wel is het nog nodig dat de gemeente een vergunning voor tijdelijke verhuur afgeeft. De vergunningverlening garandeert aan de eigenaar/verhuurder dat de tijdelijke huurovereenkomst ook echt eindigt als de termijn is verstreken. Bovendien geldt de normale huurbescherming niet. Het wetsvoorstel gaat naar de Eerste Kamer voor behandeling. Minister Blok heeft verzocht om het voorstel nog voor de zomer te behandelen. Naar verwachting treedt de verruiming dan per 1 juli 2013 in werking.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd