Tweede Kamer stemt in met modernisering verlofregelingen

Tweede Kamer stemt in met modernisering verlofregelingen

De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Met dit wetsvoorstel wordt het combineren van werk en zorg gemakkelijker. Nu gaan nog te veel werknemers minder uren werken omdat zij hun zorgtaken niet goed kunnen afstemmen op het werk. Sommigen stoppen zelfs helemaal met werken of raken overbelast en melden zich ziek.

Het wetsvoorstel gaat ondermeer over de overdracht van het bevallingsverlof van de moeder aan de partner als zij overlijdt bij de geboorte van het kind. Ook kan het bevallingsverlof van de moeder verlengd worden bij langdurige ziekenhuisopname van een pasgeboren kind. Partners krijgen bovendien een onvoorwaardelijk recht op drie dagen opname van ouderschapsverlof rond de geboorte van het kind.

Een andere maatregel is dat kort- en langdurend zorgverlof voortaan kan worden opgenomen als men zorgt voor een huisgenoot, tweedegraads familielid of iemand anders met wie men een sociale relatie heeft. Op dit moment kan men alleen zorgverlof opnemen voor een zieke partner, kind of ouder. Ook mogen werknemers volgens het wetsvoorstel elk jaar vragen om een andere arbeidsduur, bijvoorbeeld het aantal dagen dat per week wordt gewerkt. Tot nu toe kon dat maar één keer per twee jaar.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd