Uw lijfrenteverzekering komt vrij, wat nu?

Uw lijfrenteverzekering komt vrij, wat nu?

Uw lijfrenteverzekering komt vrij, wat nu?

Misschien jaren geleden afgesloten: een lijfrenteverzekering. En nu is dan het moment aangebroken  dat er uitgekeerd wordt. Wat doe je? Want je hebt verschillende mogelijkheden.

Jouw lijfrenteverzekering heb je met een bepaald doel afgesloten, bijvoorbeeld om je pensioeninkomsten te verbeteren.  Je bouwt kapitaal op dat aan het eind van de looptijd wordt uitgekeerd. Op dat moment moet je beslissen wat je met dat kapitaal gaat doen. Wat zijn uw mogelijkheden?

  • In principe moet je het bedrag dat je hebt opgebouwd aan het eind van de looptijd omzetten in lijfrente-uitkeringen. Je ontvangt dan een vaste uitkering per maand, per kwartaal of per jaar. Deze uitkeringen vullen jouw (pensioen)inkomsten aan
  • Als je de uitkeringen nog niet direct nodig hebt, kun je ook verder gaan met de kapitaalopbouw en de verzekering pas op een later tijdstip omzetten in uitkeringen. Het voordeel is dat je nog extra rendement kunt behalen, waardoor je later een hogere uitkering ontvangt. Ben je nog niet met pensioen? Dan kan uitstel tot na jouw pensioendatum gunstig zijn, omdat dan voor jou een ander tarief van de inkomstenbelasting geldt. En als je meerdere polissen hebt en ze allemaal op één datum tot uitkering laat komen bespaar je op de kosten.
  • Het kapitaal uit laten keren en er geen lijfrente-uitkeringen voor kopen, kan ook. Het lijkt mooi om een groot bedrag ineens tot je beschikking te hebben, maar let op. Je betaalt over het kapitaal enorm veel belasting. Alleen een zogeheten oud regime lijfrente kan onder voorwaarden in 1 keer uitgekeerd worden. En als jouw eindkapitaal niet hoger is dan  4.317 euro (2017) kun je gebruikmaken van de afkoopregeling voor kleine lijfrentes. Er gelden dan soepelere belastingregels.

Spreek met jouw raadgever:

De fiscale spelregels voor lijfrenteproducten zijn nogal ingewikkeld. Bovendien ben je niet verplicht om bij uw huidige aanbieder te blijven, of je nu kiest voor uitkeringen of de polis wilt laten doorlopen. Welke oplossing je het meest te bieden heeft, hangt af van jouw wensen en jouw financiële positie. Wij analyseren jouw situatie, inventariseren de mogelijkheden en adviseren je.

We horen graag van jullie wat je van deze nieuwsbrief vindt. Heb je nog tips voor ons, laat het dan vooral weten.

Heb je een vraag, stel deze gerust aan ons via telefoonnummer 088-1264300 of via de email: info@toekomstnu.nl.

Veel leesplezier!

Richard Touker

Ineke Jochemsen

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd