Vakantiewoningen jarenlang te zwaar belast

Vakantiewoningen jarenlang te zwaar belast

Recreatieparken zijn jarenlang te hoog aangeslagen en gemeenten moeten nu de ongeveer 75 miljoen euro aan teveel betaalde belasting terugbetalen. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

In een zaak die door een eigenaar en een exploitant van een vakantiepark was aangespannen tegen de gemeente Ermelo, is de gemeente in het ongelijk gesteld. De aanslag eigenarenbelasting die de parkeigenaar door de gemeente opgelegd kreeg, was hoger dan had gemogen. En de exploitant van het park werd door Ermelo ten onrechte aangeslagen voor gebruikersbelasting.

De cassatiezaak draait vooral om de vraag of vakantiehuisjes die zijn bedoeld voor de verhuur moeten worden aangemerkt als ´woningen´ of als ´zakelijk vastgoed´. Gemeenten gaan uit van zakelijke objecten en stuurden recreatieondernemers aanslagen op basis van het (hogere) niet-woningentarief van de eigenarenbelasting. Exploitanten ontvingen volgens dezelfde redenering een aanslag gebruikersbelasting. Daar werd bezwaar tegen gemaakt maar de gemeenten werden in eerste aanleg door de rechtbank in het gelijk gesteld. De Hoge Raad vonnist nu anders dus. Er is jaarlijks 15 miljoen euro te veel aan belasting geïnd door gemeenten en het vonnis gaat uit van terugbetaling over vijf jaar.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd