Vaker meldingen valse emails

Vaker meldingen valse emails

In 2015 hebben 123.000 mensen melding gemaakt van valse e-mails bij het meldpunt Fraudehelpdesk.nl. Het jaar ervoor waren dat er 105.000.

Met valse e-mails proberen cybercriminelen persoons- en bankgegevens proberen te stelen. Steeds meer mensen maken hier melding van, schrijft dagblad De Telegraaf.  Volgens een woordvoerder van Fraudehelpdesk kwamen vooral de laatste maanden meer meldingen binnen. In december hebben 17.000 mensen laten weten valse e-mails te hebben gehad. Naar verwachting komen er in januari 20.000 meldingen binnen.

Cybercriminelen proberen mensen te overtuigen hun privégegevens door te geven. Vaak gebeurt dat via een website die lijkt op het origineel, zodat de gebruiker wordt verward en misleid. Waar criminelen vroeger e-mails verstuurden met daarin slecht Nederlands taalgebruik, zijn de nieuwste e-mails een stuk netter en vaak niet van het echt te onderscheiden.

Overheidsinstanties als het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) en de Belastingdienst waarschuwen voor de e-mails. Ook banken roepen klanten op voorzichtig te zijn en waarschuwen voor nepmails. Gebruikers van internetbankieren zijn een bekende prooi.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd