VEH: Makelaar moet vrije keuze blijven

VEH: Makelaar moet vrije keuze blijven

Vereniging Eigen Huis is kritisch over de marktvertroebeling door makelaars in grote steden. In Amsterdam en Utrecht is het vrijwel onmogelijk om zonder aankoopmakelaar een huis te kopen.

Informatie over woningen die in de verkoop komen, wordt door makelaars eerst gedeeld met betalende klanten. Op veel huizen is daardoor al geboden voordat ze op Funda komen. De vereniging vindt dat het inschakelen van een makelaar een vrije keuze moet zijn. Geïnteresseerde kopers mogen niet worden uitgesloten van biedingen of bezichtigingen als zij zelf geen makelaar hebben. Nieuwe woningen moeten snel zichtbaar zijn op Funda en kopers moeten de tijd krijgen om de kwaliteit van de woning te onderzoeken.

Het afgelopen jaar zijn volgens makelaarsorganisatie NVM 214.000 woningen van eigenaar gewisseld, ongeveer 15 % meer dan in 2015. De gemiddelde verkoopprijs steeg met bijna 9% tot 248.000 euro. Vooral in de grote steden lopen de verkoopprijzen hard op. Daar zijn veel kopers en is een beperkt aanbod, met name in de prijsklasse tot 400.000 euro.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd