VEH verwacht forse stijging WOZ-waarde

VEH verwacht forse stijging WOZ-waarde

Vereniging Eigen Huis (VEH) voorziet dat de WOZ-waarde in heel Nederland flink gaat stijgen. Uit onderzoek van VEH naar de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten blijkt dat de gemiddelde WOZ-waarde van koopwoningen met bijna 6 procent stijgt.

De komende weken ontvangen huiseigenaren de WOZ-beschikking voor 2019. Voor de WOZ-waarde van de woning wordt gekeken naar de waarde van de woning op de peildatum, 1 januari 2018. VEH deed onderzoek bij 110 gemeenten en daaruit komt die stijging van bijna 6 procent naar voren.
De Waarderingskamer, toezichthouder op de WOZ, verwacht zelfs een nog hogere stijging, tussen de 7,5 en 9,5 procent. Vooral in grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort en Nijmegen wordt een stijging van de WOZ-waarde van ruim boven de 10 procent verwacht, in Rotterdam zelfs van 16 procent. De WOZ-waarde is de basis voor diverse belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb), het eigenwoningforfait en de schenk- en erfbelasting. Een hogere WOZ-waarde leidt dus tot hogere belasting. VEH raadt huiseigenaren aan de ontvangen WOZ-beschikking te controleren. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar de WOZ-waardes van vergelijkbare woningen in de buurt via het WOZ Waardeloket.

Geen reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd